
Vaddisznó szűzpecsenye erdei gombás pappardellével
Időről időre közreadjuk receptjeinket. Mert szeretnénk, ha ezeket bátran, otthon is kipróbálnánk vendégeink. Az első fogás vaddisznó szűzpecsenye erdei gombás pappardellével. Nagyon ajánljuk!
Hozzávalók:
- személyenként 16-20 dkg vaddisznó szűzpecsenye
- 8 gerezd fokhagyma
- mangalica zsír vagy enyhén sózott, enyhén füstölt szalonna a sütéshez
- rozmaring ág (páchoz és sütéshez)
- kakukkfű ág (páchoz és sütéshez)
- fekete bors, só
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2,5 dl húsleves vagy alaplé
- 10 dkg vaj
Egyforma darabokra vágjuk a szűzpecsenyét. Enyhén sózzuk meg a húst, de ne használjunk fűszerkeverékeket, vadpácot, ízfokozót. Kakukkfűvel, rozmaringgal, zúzott fokhagymával, jó minőségű, frissen őrölt fekete borssal, szeletelt vöröshagymával együtt süthető fóliába tekerve legalább egy éjszakát mindenképpen pácoljuk. Egy jó elektromos sütőben kb. 60-70 C- fokon melegítsük majd a fóliába tekert húst úgy egy bő órán keresztül. A hőkezelés után az előkészített hús puha marad, a belseje rózsaszín, szaftos lesz. Az előkészített szűzpecsenye darabokat akár le is fagyaszthatjuk. Így, ha nagyobb mennyiséget dolgozunk fel, akár több étkezésre is előkészíthetjük a pecsenyét.
Tálalás előtt melegítsük elő a sütőnket 150-170 C fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, ha elég meleg, tegyünk fel kevéske zsírt. Kezdjünk el karamellizálni benne adagonként 1 gerezd fokhagymát, dobjunk bele kakukkfű és rozmaring ágat, fél fej durván vágott vöröshagymát. A fóliából kibontott húst tegyük a serpenyőbe, és kérgezzük körbe a húsdarabokat. A szépen megpirított hús darabokat (ezek kb. 12 cm-es rudacskák, kb 5-7 cm-es átmérővel) tegyük egy tepsibe és helyezzük az előmelegített sütőbe kb. 5-10 percre. Legalább 2 alkalommal fordítsunk a húsokon.
A serpenyőben eközben melegítsük tovább a zöldségeket a korábbi pác zöldségeivel együtt. Tegyük hozzá a húslevest, esetleg enyhén sózzuk és magas hőmérsékleten redukáljuk a mártás mennyiségét. Ha kellőképpen besűrűsödött, szűrjük le és tálalás előtt egy kis hideg vajat keverjünk majd bele. Ízesíthetjük egy kis fehér vagy vörös borral.
A sütőből vegyük ki a húst, hagyjuk kicsit pihenni (kb. 5 perc), ezután szeleteljük 2 ujjnyi ferde darabokra.
Tálaláskor frissen főzött erdei gombás pappardellére fektetjük a felszeletelt, gyönyörű rózsaszín belsejű szűzpecsenyéket. Meglocsoljuk a leszűrt mártással és a hússzeleteket Maldon sókristályokkal szórjuk meg. Kakukkfűágat fektetünk a tetejére.
Erdei gombás pappardelle:
Hozzávalók:
- 20 dkg vegyes erdei gomba
- személyenként 12 dkg tészta, összesen 1/2 kg 4 főre
- vaj, húsleves, kakukkfű, fokhagyma, só, bors, ízlés szerint
Friss vagy fagyasztott erdei gombát használjunk, ízletes vargánya mindenképpen legyen benne! Barna csiperkével dúsíthatjuk az amúgy meglehetős árú gombakeveréket. Róka és kucsmagombát nem ajánljuk, az előbbiből a kicsit korosabbak keserűek lehetnek az utóbbi rágós állaga nem mindenkinek tetszik.
Magas hőmérsékleten pirítsuk meg a gombát. Ne pároljuk! Ha túl sok levet enged, öntsük le.
Házilag gyúrt vagy készen vett friss vagy szárított széles tésztát főzzünk al dentére.
A gombára, ha megpirult tegyünk zúzott fokhagymát, sót, kakukkfüvet, vajat. Keverjük össze a leszűrt tésztával. Ha túl száraznak találjuk öntsünk rá egy kevés tejszínt, húslevest.
A cél egy önállóan is finom köret, amit enyhén szaftos, de a teljes harmóniát a hús mártásával és a vaddisznó pecsenyével együtt adja.
Jó étvágyat kívánunk!