
Kiket, miket ajánlunk a környéken?
HA EGY JÓ BORÁSZATOT KERESNÉNK…
Fata Pince – Generációk egy cseppben
A dédnagypapa, Fata István kéményseprő mester beleszererett a balatonfelvidéki tájba. 1927-ben alapította meg a család borospincéjét Badacsonyban.
Olasz család utódjaként ereiben és szellemében is örökölte a szőlő és a bor szeretetét, így hozzáértő kézzel fogott bele a szőlészkedésbe. Új szőlőt telepített a pincészet köré, elsősorban rizlinget, amely a kedvence volt. Az elmúlt közel 100 évben családi hagyománnyá vált borászkodást unokái, dédunokái folytatják. A 9,5 hektáros ültetvény a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terül el. Az ültetvények jelentős részén fehér szőlő található, melyen elsősorban kézi művelést alkalmaznak. A birtok 2008-ban újult meg és az alapító dédnagyapa tiszteletére kapta a Fata Pince nevet. Cégérük szintén az ő emlékét őrzi, tisztelegve kéményseprő mestersége előtt. A szénceruzával rajzolt fekete grafika a foglalkozására, az összefonódó cseppek pedig a családra utalnak, hirdetve hitvallásunkat, miszerint egy a család és egy a cél.
A KÖRNYÉK LEGJOBB TERMELŐIT MÁR FELKUTATTUK VENDÉGEINKNEK
Kalla Roland sajtjai
A kedvenc sajtosunk 2018-ban Magyar Konyha Termelői Díjat is kapott! A Tilia, a badacsonyi borvendéglő sajttálja tele van Kalla Roland sajtjaival. Roland, a legendás séf, Kalla Kálmán unokaöccse. Svájcban látta meg a napvilágot, ott tanulta ki a sajtkészítés alapjait. Sümegprágára hazatérve kizárólag saját, legelőn és szénán tartott magyar tarka tehenei tejét dolgozza fel. A káptalantóti és a fonyódi piacokon kapható félkemény és lágy sajtok között parenyica, kékpenészes, rúzsos, camembert, carouge és pálpusztai is van, de készít tejet, joghurtot, ordát, fetát, túrót, vajat és mozzarellát is.
Van egy isteni tál, amin a füstölt májas és a mangalica kolbász az Istvándi Családi Farmról érkezik. A Káptalantóti Mangalica a “Legelőtől az asztalig” mottó jegyében éldegél az Istvándi család mangalica farmján
A farmon 100 db koca (76 szőke és 24 vörös) “ontja” (fialásonként átlag 5,8 db) a malacokat, ez éves szinten kb. 800-1000 süldő hízóba állítását teszi lehetővé. Ehhez természetesen elengedhetetlen a négy ellenállhatatlan, sármos, és nagy libidóval rendelkező kan disznó: Kristóf, Kevin, Kolos és Krisztián rendkívül odaadó munkája. A takarmányozás a kukoricából, árpából és tritikáléból készült darából valamint a rengeteg zölden etetett (tavasztól-őszig) lucernából tevődik össze. Ezen takarmányok döntő hányadát az Istvándi család saját maga termeli meg földjein. Sertéseik nem kapnak hozamfokozókat és nincsenek telepumpálva antibiotikumokkal.
Az Istvándi Családi Farmról itt találni több információt.
HA EGY KÜLÖNLEGES PROGRAMRA VÁGYUNK
A Salföldi Major meglátogatása az egyik legjobb program lehet a környéken
Tavaszra megszületnek az új kölykök a majorban: kiscsibék, nyulak, gidák, bárányok, kismalacok, borjak. A Hotel Neptun Badacsony vendégei pedig még kedvezményt is kapnak a belépőjegyből: felnőtteknek 600.-/fő helyett 500.-/fő, gyermekeknek 400.-/fő.
A majorság a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A lovaskocsis kirándulás a salföldi Pálos kolostor romhoz, a szépséges lovak, szürkemarhák, bivalyok, szamarak, mangalicák, ősi magyar kutya és baromfi fajták vidám, és egyben értékes kikapcsolódást kínálnak.